مراقبان سلامت در فارس، نه بیمه دارند و نه پاداش
سهیلا رفیعی نژاد- خبرنگار «خبرجنوب»/ در حالی که فارس به عنوان یکی از دو استانی است که برنامه پزشک خانواده در آن از 8 سال پیش تا حالا کار خود را ادامه داده است، هنوز نواقصی در این باره وجود دارد و برخی مشکلات اگر چه واضح هستند اما حل نشده اند. یکی از این مسایل نارضایتی ماماها ومراقبان سلامتی است که در کنار پزشک خانواده فعالیت می کنند؛ حجم کار این فعالان در روزهای کرونایی که بسیاری از مردم بیکارند، چند برابر شده وبا این وجود مشکلات آن ها به قوت خود باقی مانده است. همین چند ماه پیش نارضایتی های ناشی از عدم رعایت این ماماها و مراقبان سلامت باعث تجمع آن ها رو به روی دانشگاه علوم پزشکی شیراز شد و قول هایی گرفتند که اسفند ماه شرایط بهترگردد که کرونا آمد و دوباره مراقبان سلامت و چالش های شغلی شان به فراموشی سپرده شد.
رئیس جمعیت مامایی فارس در همین باره با اشاره به این که 90 درصد مراقبان سلامت استان ماما هستند بی توجهی به حق و حقوق آنها را نا مطلوب می داند.
سکینه شریف حسینی در گفت و گو با خبرنگار «خبرجنوب» می گوید: یکی دو سال نیست که بگوییم خوب شرایط بهتر می شود،از سال 91 تا کنون ماماها ومراقبان سلامت همکار برنامه پزشک خانواده وعده و وعید شنیده اند و هنوز به خواسته هایی که عجیب غریب هم نیست نرسیده اند.وی
می افزاید: در حال حاضر یک هزار و 300 ماما و مراقب سلامت در استان کنار پزشکان خانواده مشغول هستند و پرونده الکترونیک بیماران را بررسی وعلاوه بر نوزادان، مادران باردارو سالمندان وضعیت افراد در معرض بیماریهای غیرواگیر و پرریسک را هم پیگیری می نمایند.
2 تا 3هزار بیمار تحت پوشش هر مراقب سلامت
شریف حسینی می گوید: 2 تا 3 هزار بیمار تحت پوشش هر مراقب سلامت است و بررسی پرونده این افراد به منظور شناسایی در معرض خطرها آنقدر زمان بر است که گاهی آنها کار به خانه می برند.رییس جمعیت مامایی استان می افزاید: این روزها هم که به دلیل شیوع کرونا غربالگری افراد زیر نظر را با تماس و بررسی وضعیت تب و دیگر علایم بر عهده دارند؛ بطوریکه دور اول غربالگری به پایان رسیده و مرحله دوم شناسایی افراد مشکوک به کرونا نیز در حال آغاز است و بر این اساس آنها با سرپرستان خانوار تماس می گیرند و وضعیت را جویا می شوند و با این حجم بالای کاری نه از حقوق بیشتر و نه از چیزی به اسم اضافه کاری یا پاداش خبری است.
شرح وظایف مشخص ندارند
وی می گوید: مراقیبن سلامت شرح وظایف مشخص ندارند وبه همین دلیل بسیاری از اوقات مجبور به انجام کارهایی می شوند که نباید جزو وظایف مراقب سلامت باشدو به همین دلیل در برخی شرایط از جمله این روزهای کرونایی برای تکمیل تماس های مربوط به غربالگری ها مجبور
می شوند حتی خارج از ساعت کاری پرونده ها را بررسی و یا با بیماران تماس بگیرند.
نه پاداش، نه عیدی از ابتدای اجرای برنامه پزشک خانواده در فارس، حق و حقوق آنها دیده نشده است؛ نه بیمه هستند، نه سنوات می گیرند و نه پاداش و عیدی و بعد از 8 سال از حقوق ومزایای اداره کار بهره ای ندارند.
رئیس جمعیت مامایی فارس ضمن تاکید به اینکه 85 درصد مراقبان سلامت کارشناس ویا کاردان مامایی هستند، می افزاید: اگر چه بسیاری از آنها بیش از 5 سال با پزشک خانواده همکاری می کنند، اما هنوز قراردادهای 89 روزه با مراقبان سلامت بخش خصوصی چه درمانگاهها و چه مطب ها، بسته
می شود و این مسایل و مشکلات اعتراض بسیاری از مراقبان را به همراه داشته است؛ در این باره چند نفر از مراقبان سلامت که در یکی از درمانگاه های بزرگ شیراز کار می کردند به دلیل شکایت از این وضع از کار برکنار و افراد دیگری جایگزینشان شدند که این مسئله هم نشانگر نداشتن امنیت شغلی مراقبان سلامت پزشکان خانواده در فارس است.
وضعیت مراقبان سلامت در مازندران فرق می کند
شریف حسینی می گوید: مراقیبن سلامت برنامه پزشک خانواده در استان مازندران قرارداد اداره کار دارند و دانشگاه علوم پزشکی مازندران بر این قضیه نظارت داردو اگر چه آنها هم قبلا رضایت کافی نداشتند اما در حال حاضروضعیت این مراقبان سلامت همکار در برنامه پزشک خانواده با این فعالان عرصه سلامت در فارس فرق می کند.
رساندن اعتراض ها به گوش آقای وزیر
رئیس جمعیت مامای استان در ادامه می افزاید: در حال حاضر با وجود فشار کاری فراوان بر مراقبان سلامت در فارس، به فراموشی سپرده شده اند و به همین دلیل تعدادی از آنها که بیش از 200 نفر می شوند از طریق فضای مجازی دارند اعتراضات این قشر را به وزیر بهداشت اعلام می کنند.
از برنامه پزشک خانواده خارج می شوند
شریف حسینی می گوید: با توجه به حجم بالای مشکلات مراقبان سلامت و بی توجهی به خواستههایی که مربوط به یک سال دو سال هم نیست، در صورت عدم رفع مشکلاتشان از برنامه پزشک خانواده خارج می شوند. رئیس جمعیت مامایی فارس یادآور می شود: طبق اطلاعات موجود ماماها و مراقبان سلامت همکار برنامه پزشک خانواده در استان ، بیش از 2 میلیون نفر را در زمینه کرونا غربالگری کرده اند و با وجود اینکه فارس در زمینه شناسایی مبتلایان کووید 19 در کشور اول شد، نقش مراقبان سلامت را نادیده گرفتند و پاداشی برای آنها در نظر نگرفتند.
وی می افزاید: این که مراقبان سلامت فعال در برنامه پزشک خانواده فارس حقوق کمتر از حداقل اداره کار می گیرند و دیگر مسایل، نارضایتی آنها را به دنبال داشته که خواستار رسیدگی به مشکلات هستند.
منبع: http://www.khabarjonoub.com/index.php?sal=1399&mah=02&rooz=04&item=07